Trossen los! - De eerste dag

maandag 24 juli 2017

Onder begeleiding van zeemansliedjes druppelen de kinderen (ietwat slaperig nog) binnen. Het is vakantie en het is net zo vroeg als wanneer de kids naar school moeten. Het is alleen zoveel leuker dan school. Dat weten ze en dát is ook aan ze te zien. Bekende gezichtjes, maar ook nieuwe gezichten komen voorbij en de kinderen die in het asielzoekerscentrum in Alkmaar wonen zijn er ook weer. Voor sommige van die kinderen is de aankomst op het speelse HAL25 terrein ook een feest van herkenning. 

De coaches en begeleiders staan klaar voor de grote opening. ''Help!'' klinkt het ineens. ''De dijken zijn doorgebroken en er is overal water!'' Met plezier en verwondering zien we de kinderen kijken. Dit wordt helemaal leuk, denken ze, en ze hebben gelijk. De sfeer voelt alsof alles wat vanaf nu gebeuren gaat, precies in de kleurrijke straten van de kinderen past. Een grote, fantasierijke week staat voor de deur. Een week waarin niks moet, alles mag en we allemaal bij elkaar horen. Samen moeten we naar de nieuwe wereld, maar hoe gaan we dat doen? 

''We bouwen een vliegend schip!'' klinkt het uit het rijtje enthousiaste kinderen. Strak plan! Wat er allemaal mee moet naar de nieuwe wereld, gaat aankomende week duidelijk worden en ook hoe die nieuwe wereld eruit zal gaan zien. Op vrijdag 28 juli om 16.30 uur is iedereen welkom om op het terrein van HAL25 om naar 'De Ark van NU' te komen kijken. De kleine makers leven er nu al naar toe en stellen het uiteraard op prijs als iedereen komt. Dat zou jij toch ook doen?

Ruimte voor talent en intrisieke motivatie

De dag is zo ingericht dat er voldoende gelegeheid is voor inspiratie, maar ook actie. Wat kinderen wíllen en vragen over hoe onze ark eruit gaat zien wordt uitgebreid besproken. 

''De nieuwe wereld heet Alkmaar aan Zee. Het is er altijd warm en er is een strand!'' - Anna Mea

De coaches geven de kinderen een rondleiding en de enige regels die de kinderen meekrijgen, zijn regels voor hun eigen veiligheid. Vanzelfsprekend zijn we aardig voor elkaar en dat lukt heel goed. Na de rondleiding proeven de kinderen van alle disciplines. Er wordt muziek gemaakt, gezongen, de machines bij de Kaasfabriek worden uitgelegd, het medialab wordt bekeken, we nemen een kijkje in de kruidentuin en nog veel meer. Als de kinds op de hoogte zijn van de legio mogelijkheden gaan we schetsen. De ene tekening is nog kleurrijker dan de andere. Het ene kind vertrekt op een zeppelin, terwijl het andere kind liever met een tros ballonnen de lucht in gaat. Mooi, prachtig zelfs! Nadat de kids hun eigen broodjes voor de lunch gebakken hebben, is het tijd wat energie naar binnen te werken om vervolgens actief aan de slag te gaan. De coaches moeten letten op kinderen die hun draai niet helemaal kunnen vinden, maar dat hoeft helemaal niet. Geen enkel kind is niets aan het doen. De wildste plannen ontstaan en er wordt hard gewerkt. We zijn benieuwd naar het eindresultaat! De coaches klagen hier en daar over de dikke druppels, maar de kinderen zelf hebben helemaal nergens last van. 

''Het is wel goed dat het regent. Dat past helemaal in het thema!'' - Feline