Afdeling:

NIEUWSBRIEVEN

7 juni 2018

Een zomer vol Kinderen Aan Zee!


11 keer Aan Zee!

den haag aan zeeDit jaar zijn er maar liefst 11 Aan Zee edities in 7 verschillende steden. Naast Alkmaar, Hoofddorp, Heerlen en Arnhem zal Kinderen Aan Zee ook plaatsvinden in Maastricht, Delft en Den Haag!

In elke stad werken lokale partners samen en wordt er een eigen thema gekozen. Zo gaan de jongeren in Den Haag een eigen vakantieparadijs bouwen op een strand voor Theater Dakota.

Elke stad is uniek

Maar alle steden werken wel volgens dezelfde vier speerpunten:

  1. De creatieve ontwikkeling van de kinderen en jongeren staan centraal. Zij krijgen inspiratie, hulp en ruimte om hun eigen ideeën vorm te geven.
  2. Het is een co-creatie project:
    • De kinderen en jongeren werken met elkaar samen in het creatief proces.
    • De begeleiders, afkomstig uit de kunsten, techniek, welzijn, sport en/of onderwijs werken vanaf de start samen.
    • De verschillende locaties Kinderen aan Zee inspireren elkaar door uitwisseling van plannen en ervaringen op landelijke dagen, door het bezoeken van elkaars evenementen en door kennisdeling via internet.
  3. Kinderen Aan Zee is er vooral voor kinderen en jongeren die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken; bijvoorbeeld omdat ze net in Nederland wonen of omdat hun ouders weinig financiële middelen hebben.
  4. Kinderen Aan Zee zet in op duurzaamheid. Organisaties blijven samenwerken en stimuleren kinderen en jongeren door te gaan met de ontwikkeling van hun talenten in hun eigen stad.

Kijk even in de agenda om te zien wanneer de verschillende zomerweken precies plaatsvinden per stad. 

Kennisdelen en inspireren

Op 18 mei kwamen de begeleiders uit alle Aan Zee steden samen voor de Landelijke Startdag. De projectleiders presenteerden hun plannen aan elkaar. Daarnaast werd dieper ingegaan op het Talententraject; hoe kunnen we er samen voor zorgen dat alle kinderen die dat willen gebruik gaan maken van het aanbod in de stad? 

startdag 2018-02

De projectleiders volgden een workshop van Huub Purmer over het hosten van co-creatie en onderwijsexpert Bianca Koomen hielp de begeleiders om hun thema te verdiepen via ontwerpend leren. De bijeenkomst was op een heel inspirerende plek; De WAR in Amersfoort. In november komen we weer samen om te evalueren en de ervaringen te delen!

Het Talententraject

startdag 2018-03 Elke Aan Zee week wordt vanaf dit jaar gevolgd door het Talententraject, met als doel om kinderen en jongeren te laten doorstromen naar vervolgaanbod in de stad. Want hoewel alle deelnemers na de zomerweek geinspireerd naar huis gaan, wordt er in deze groep nog weinig gerbuik gemaakt van dit aanbod. Vaak komt dit door onbekendheid met de regelingen van de gemeente om het cursusgeld vergoed te krijgen. Of omdat ouders het aanbod niet kennen. O.a. via de Talentendag wordt hier verandering in gebracht. TIjdens deze dag wordt met kinderen en ouders teruggeblikt op de Aan Zee week, maar ook informatie gegeven over het aanbod en welke stappen je kan zetten als er thuis weinig geld is. Kijk voor meer info even op talententraject of stuur een mailtje naar talent@kinderenaanzee.nl

De XL edities

startdag 2018-01Een spannende nieuwe ontwikkeling! In maar liefst 5 steden wordt een XL editie opgestart voor tieners van 12 jaar en ouder! Wat betekent dit voor de werkwijze? En hoe bereiken we deze tieners het beste? De projectleiders van de 5 XL steden gaan samen het experiment aan; zij delen hun plannen en ervaringen om na de zomer tot een goede werkwijze te komen die door alle steden gebruikt kan worden. 

Steunen en volgen

Kinderen Aan Zee is heel erg blij met de fondsen die dit alles mogelijk maken. Het VSB fonds en Fonds 21 geven ons dit jaar de mogelijkheid de plannen uit te voeren. Daarnaast worden we ondersteund door het Ministerie van VWS. Elke stad heeft ook lokale sponsoren en fondsen. Die vind je natuurlijk op hun eigen pagina via kinderenaanzee.nl!

VSBfonds 21

 

Het wordt een prachtige zomer! Wil je de ontwikkelingen per stad volgen? Like gewoon even hun Facebookpagina via de website en je hoeft niks te missen!